Oppskrift: Proteinrik mat

Proteinrike matvarer er nyttig for kroppen uansett om man vil gå ned i vekt, gå opp i vekt, bygge muskler, opprettholde eller generelt ha en sunn og energirik kropp. Hvis du lurer på hvilke matvarer som er gode kilder til protein er denne artikkelen for deg! 

Les mer om hva protein er og hvorfor vi trenger det her!

Les mer om hvordan du bygger muskler med protein her!

Protein er først og fremst viktig for kroppens funksjon, i tillegg holder det deg mett lenge. Det er anbefalt å inkludere én type protein til hvert måltid, dette vil gjøre det lettere å opprettholde inntak av protein, men kroppen vil også klare å yte maksimalt. Under finner du en liste med ti proteinrike matvarer

Proteininnhold per 100g

1. Kylling: 27g 

Kylling har lite fett og karbohydrater og er fylt av proteiner om man fjerner skinnet. Skinnet har mer fett da kyllingen sine fettlagrene befinner seg under skinnet. 

2. Gresskarkjerner: 29g

Gresskarkjerner er fylt av proteiner, fett og vitaminer som magnesium, omega3 og vitamin E. Anbefalt dose er 20g per dag. 

3. Parmesan ost: 38g

Parmesan er ikke bare rik på proteiner, men også kalsium, vitaminer og bakterier som regulerer og fordøyes godt i magen. Denne osten er et godt valg for deg som er opptatt og passer på helsa. 

4. Tunfisk i vann: 24g

Tunfisk er en proteinrik og sunn fisk. Både tunfisk i olje, vann og gelé er gode alternativer.

5. Reker: 24g

Reker er rik på vitaminer (D og B12), selen og proteiner. Kjøper du ferdigkokte/ferske reker er de allerede saltet og det anbefales ikke å strø på mer salt. 

6. Storfe: 26g

Rødt kjøtt har vært mye omtalt, og det anbefales å begrense inntaket til 500g rødt kjøtt i uka. Dette inkluderer storfe, lam, svin og geit. Rødt kjøtt er en viktig kilde til  vitamin A og B, sink, selen, jern og proteiner. Det hjelper også med å opprettholde gode jernverdier i kroppen. 

7. Erter: 6.1g

Erter er en av grønnsakene med høyest proteininnhold og er en god grønnsak å inkludere i kostholdet. 

8. Kikerter: 22g

Kikerter er en god erstatning for kjøtt. Det finnes ekstremt mange måter å anrette kikerter på og den er god i både salater, som kjøtterstatning, dipp og mer. 

9. Kalkun: 22,6

I likhet med kylling er kalkun et magert og sunt kjøtt, som kan spises flere ganger i uka. 

10. Torsk: 18g

Det er anbefalt å spise fet fisk, men vi må ikke glemme den magre fisken. Torsken har lave innhold av "miljøgifter" som kvikksølv og kadium, Torsken har et høyt innhold av proteiner og vitaminer, og et lavt innhold av fett og karbohydrater. 

Oppsummering

Det finnes mangle flere produkter som har høyt innhold av protein og er gode vitamin og mineralkilder. Et godt kosthold inkluderer fisk, hvitt kjøtt, begrenset med rødt kjøtt, grønnsaker og gode karbohydrat kilder som grovbrød, ris, fullkornspasta og poteter. For en som spiser plantebasert finnes det veldig mange gode alternativer og har like godt grunnlag til å få i seg nok vitaminer og mineraler gjennom kostholdet. Ved å velge gode råvarer (uprosessert) og prosessert mat vil kroppen klare å yte sitt beste og man vil få i seg det kroppen skal trenge for en normal funksjon. Om du ikke får i deg nok proteiner i løpet av en dag kan du ta en titt på vårt utvalg her.

 

Les også:

 

Back to blog