Hva er protein og hvorfor trenger vi det?

Proteiner kalles ofte kroppens byggeklosser da vi mennesker er helt avhengig av proteiner for å kunne leve. Protein er noe kroppen til en viss grad lager seg, men vi er også avhengig av å få i oss protein gjennom maten vi spiser. For å bygge muskler trenger kroppen mer proteiner enn den bryter ned. Det anbefales derfor at 12-15% av det daglige energiinntaket kommer fra proteiner. 

Les mer om proteiner i denne artikkelen og sjekk ut vårt utvalg av proteinpulver her.

 

Hva er protein?

Proteiner er molekyler som i hovedsak består av kjeder med mange aminosyrer. Noen av disse aminosyrene produseres naturlig i kroppen, mens andre får vi gjennom mat vi spiser. De aminosyrene som vi ikke produserer selv og må få gjennom mat kalles essensielle aminosyrer. 

 

Hvorfor trenger vi proteiner?

Proteiner er kroppens byggeklosser. De brukes til å bygge muskler, ben, organer, hår, negler og hud. Proteiner er også viktig for oppbygging og vedlikehold av celler, vev og produksjon av hormoner og enzymer. Uten proteiner hadde ikke vi mennesker kunne leve. 

 

Hvilke proteiner trenger vi?

De beste kildene til protein kommer naturlig fra mat som kjøtt, kylling, fisk, sjømat, egg, melkeprodukter, nøtter, frø, og belgfrukter som bønner og linser. Animalsk protein har høyere proteininnhold enn vegetabilsk protein. Men om du kombinerer ulike vegetabilske matvarer i et måltid, vil proteininnholdet i det vegetariske måltidet tilfredstilles. 
Proteinrikmat, proteinpulver, protein


Hvorfor er protein viktig for muskel bygging?

Muskler er hovedsaklig bygd opp av proteiner. Som annet vev i kroppen er muskler dynamiske og brytes stadig ned for å bli bygget opp igjen. For å bygge muskler trenger kroppen mer proteiner enn den bryter ned. For å få til det må du løfte tyngre vekter og spiser mer protein for å hjelpe muskeloppbyggings prosessen. 

Hvis du ønsker å bygge muskler er du nødt til å øke proteininntaket dersom du vil ned i vekt. Dette er fordi proteininntaket hjelper mot å minske muskelmasse som kan oppstå når å gå på diet. 

Hvor mye protein trenger vi daglig? 

Det anbefales at 12-15% av det daglige energiinntaket kommer fra proteiner. Per kilo kroppsvekt anbefales det ett gram protein om dagen. Dersom du har høyere protein inntak enn dette, så vil ikke det gi noen ytterligere treningseffekt. Hvis du prøver å gå ned i vekt er det ekstra viktig å få i seg nok proteiner, slik at det er fettet og ikke musklene, det forsvinner mest av.

Hva er proteinpulver?

Navnet sier seg selv: proteiner i pulverform. Det finnes forskjellige typer proteinpulver, både animalske og vegetabilske. Proteinpulver er ofte tilsatt med en smak, for eksempel vanilje eller sjokolade. Som regel blander du det vannoppløselige proteinpulveret med vann, melk eller juice, men det kan også puttes i grøt eller i en smoothie. Les mer om proteinpulver her.

Back to blog