Fem myter om protein og proteinpulver

Når det gjelder proteiner og proteinpulver så finnes det utallige med fakta, myter, meninger og påstander. Dermed kan det være vanskelig å vite hva som faktisk stemmer. Derfor skal vi knuse mytene i dette innlegget, slik at du kan være trygg på faktaene rundt protein og bruken av dette. 

Sjekk ut dette innlegget for mer grunnleggende fakta om hva proteiner er og hvorfor vi trenger det!

 

1. "Det har ingen ting å si hva slags proteinkilde man velger"

Feil. 

Siden proteiner er bygd opp av en rekke ulike aminosyrer, hvorav åtte av disse er essensielle - noe som vil si at kroppen ikke klarer å produsere disse selv. De må derfor tilføres gjennom kosten, og det er svært viktig at man får i seg de essensielle aminosyrene gjennom fullverdige proteinkilder. Eksempler på dette er kjøtt, melk og egg. Men man kan også få i seg flere viktige aminosyrer gjennom myseprotein!

2. "Proteinpulver er farlig"

Feil.

Proteinpulver er et kosttilskudd som inneholder ingredienser som kroppen allerede har. Men det kan være usunt for kroppen dersom man erstatter et vanlig kosthold med proteinpulver, da det er ment som et supplement til kostholdet. Som nevnt over så trenger kroppen de essensielle aminosyrene, og ikke alle disse finnes i proteinpulver.

3. "Det finnes ikke mineraler og vitaminer i proteinpulver"

Feil.

Dersom man kjøper myse protein eller kasein protein så vil man få i seg flere av de samme vitaminene og mineralene som befinner seg i melk. Dette er blant annet fosfor, kalsium, magnesium og vitamin b. 

4. "Man blir tykk av for mye proteiner"

Feil.

Det som avgjør om man går opp eller ned i vekt er om man er i energioverskudd eller energiunderskudd. Man legger derfor ikke på seg av å spise eller drikke proteiner alene, og det bør være det næringsstoffet man fokuserer på uansett om målet er å gå opp eller ned i vekt. Dette er fordi proteiner gir en langvarig metthetsfølelse sammenlignet med karbohydrater.

5. "Høye proteininntak er farlig for nyrene"

Feil.

Friske mennesker vil ikke overbelaste nyrene dersom de har et kosthold som inneholder mye protein. Denne myten stemmer ikke, men dersom man har redusert nyrefunksjon kan man få retningslinjer om proteininntak fra lege.

 

Les mer om hvordan du bygger muskler med proteiner her!

Back to blog