Myter om kreatin

Kreatin har i mange år vært et av de mest konsumerte kosttilskuddet idrettsutøvere har inntatt. Enten om målet er å bygge muskler eller øke prestasjoner på idrettsbanen eller treningssenteret har kreatin kommet godt med hos mange, men tross all forskning så er det fortsatt en del myter om kreatin og vi er her for å besvare dem.

Det er fortsatt viktig å bemerke at dersom du har underliggende sykdommer, er gravid eller usikker på om du burde ta kreatin, skal du alltid henvise deg til lege før du konsumerer kosttilskuddet. 

 Myter om kreatin

1. Kreatin fører til nyreskade

Kreatin i henhold til forskning, påvirker ikke nyrenes funksjon. Ved å konsumere normale doser kreatin vil ikke nyrefunksjonen påvirkes eller nyreskader forekomme. Som et hvert kosttilskudd er det anbefalt å følge anbefalt dosering, dersom man ikke har fått beskjed om noe annet fra lege. Overflødig kreatin vil bli skylt ut med urinen og har ingen påvirkning dersom man følger doseringen.

2. Legger du på deg fett av kreatin? 

Kreatin kan føre til vektøkning av væskemengde i kroppen. Kreatin er et stoff som binder vann og dersom man konsumerer kreatin kan man oppleve å se større ut i perioden man inntar det. Vannvekten vil forsvinne i løpet av noen dager/uker når man har pause eller slutter på kreatin. Kreatin har ingen effekt på lagring av fett i kroppen. 

3. Kreatin gir meg større muskler

Kreatin i seg selv er ikke det som gjør at musklene dine vokser. Siden kreatin binder vann vil musklene dine se større ut og du kan føle deg sterkere, noe som bidrar til at du klarer å løfte mer og holde ut lenger. Det er hvor mye du løfter eller hvor lenge du klarer å holde ut som påvirker muskelveksten eller prestasjonen din, kreatin er bare et hjelpemiddel. 

Kreatin får muskelcellene til å trekke inn mer vann og de vil begynne å svelle, dette stimulerer cellene til å vokse mer i perioden med kreatin. 

4. Loading er nødvendig for å få maks utbytte av kreatin

Dette stemmer ikke. Du får samme effekt av å starte på anbefalt dose (3-5g), det tar bare lenger tid. Så ønsker du ikke å starte med en oppladingsfase (20-30g /dag) opplever man gjerne at effekten kommer etter 3 uker. 

5. Kreatin fungerer for alle

Nei, kreatin har ikke effekt på alle som inntar det. Dette kan påvirkes av kreatinmengden man allerede har i kroppen og får i seg gjennom kostholdet, noen mennesker produserer og konsumerer mer kreatin naturlig og vil derfor ikke ha noe nytte på kroppen. Prøv deg frem og hvis du ikke ser effekt av ekstra kreatin, er det ikke noe poeng å konsumere det.

 

Les mer om kreatin her! 

Les mer om trening og kosttilskudd:

 

Back to blog