Ti myter om kosttilskudd

Helt siden kosttilskudd kom på markedet har det dukket opp påstander om hvordan produktene fungerer og hva det gjør med kroppen, men hvilke påstander stemmer egentlig og hva er myter? Her finner du ti vanlige myter om kosttilskudd.

1. Kosttilskudd kan hjelpe med å behandle tilstander som diabetes

Fakta: Kosttilskudd er ikke laget for å behandle noen form for helseproblem som trenger oppfølging av lege. 

Kosttilskudd skal ikke brukes som medisiner, det skal brukes som et tilskudd av vitaminer og mineraler for å nå ernæringsmessige behov i et allerede sunt og godt kosthold. 

2. De beste kosttilskuddene er merket "naturlig" 

Fakta: For å vite hvilket kosttilskudd som er best for deg, er den eneste etikken som teller noe ernæringsfakta. 

De forskjellige merkene prøver å selge produkter som appelleres til forskjellige personer via etikketten/design. Så uavhengig av hva som står på designet skal man alltid forholde seg til næringsinformasjon og ingredienser. 

3. Du trenger proteinpulver for å bygge muskler

Fakta: For å bygge muskler må man ligge i et kalorioverskudd

Man kan helt fint klare å bygge muskler uten proteinpulver, men for å bygge muskler lønner det seg å ligge i et kalorioverskudd, noe som kan være vanskelig for mange. Hvis man sliter med å få inn nok inntak av kalorier og proteiner i løpet av en dag, kan proteinpulver være et godt tilskudd til kostholdet. 

4. Høyt inntak av vitaminer fremmer prestasjon og ytelse

Fakta: Et høyt vitamininntak over tid kan redusere prestasjon, ytelse og være helseskadelig. 

Et overdrevent bruk av vitaminer er sterkt unødvendig, man får i seg mange vitaminer og mineraler i gjennom kostholdet. Det er helt unødvendig å ta ekstra vitaminer dersom man vil oppnå bedre ytelse om man har et godt kosthold.  Vitaminer skal tas i begrensede menger, og det anbefales alltid å følge bruksanvisningen. Kontakt lege om du er usikker på hva slags vitaminer du trenger. 

5. Kreatin/Creatine er avgjørende om man vil bygge store muskler

Fakta: Kreatin øker lagrene av kreatin i muskulaturen, men det er ikke alle som får noe effekt av å ta ekstra kreatin, og man får derfor bedre effekt av å spise nok mengde med kalorier, proteiner og karbohydrater i kostholdet, samt trene og er konsistent. 

Kreatin er tatt i bruk av mange idrettsutøvere og body-buildere, men er ikke et vidundermiddel for økt muskelvekst for alle. Kreatin tar til seg vann og øker lagrene av kreatin, og vil derfor ha en effekt der man føler seg sterkere og klarer å løfte mer og det er dette som øker volumet på muskulaturen i kroppen. 

6. Aminosyrer bør tas på tom mage og rett før trening

Fakta: Dersom man tar aminosyrer på tom mage eller rett før trening vil kroppen bruke store mengder energi og ikke aminosyrene som byggematerialet. 

Det anbefales å ta aminosyrer etter treningsøkten eller før man legger seg slik at kroppen kan bruke aminosyrene til å bygge opp det vi bryter ned under trening. 

7. Du får mer muskelceller av å trene hardt og konsistent

Fakta: Du får ikke mer muskelceller av å trene hardt og konsistent, men muskelcellene blir større. 

Mennesker er født med et viss antall muskelceller i kroppen og disse er konstante. Når man trener vil man bryte ned muskelcellene og de vil derfor reparere seg selv ved å bli større og tykkere med riktig kosthold og trening. 

8. Kosttilskudd er alltid ikke skadelig

Fakta: Kosttilskudd kan være skadelig dersom det konsumeres feil eller tas unødvendig mye. 

Kosttilskudd er ment som et tilskudd og ikke en erstatning for vanlig kosthold. Det følger alltid med bruksanvisning, som anbefales å følge dersom man ikke har fått annen beskjed av lege eller ernæringsfysiologer. Ved ingen effekt anbefales det å slutte på kosttilskuddet det gjelder, da det er unødvendig. 

Det finnes noen kosttilskudd som er verre enn andre om man doserer eller tar for store mengder. Har man dosert kreatin feil vil dette bli skylt ut gjennom urinen, men hvis man tar unødvendig mye pre-workout kan dette føre til hjertebank og hodepine grunnet sin høye dose med koffein. Alltid forstå produktet før du konsumerer det. 

9. Kosttilskudd gir uren hud og kviser

Fakta: Kosttilskudd er tilsatt mange vitaminer og mineraler som skal være godt for hud og skjellet, om de er produsert av seriøse aktører. 

Alltid les næringsinnhold og hold deg til produkter med gode omtaler og høy sikkerhet. Hvis du tenker at kosttilskuddet gir deg uren hud og akne, kan det anbefales å ta en titt på ditt vanlige kosthold eller vaner før man skylder på kosttilskuddet. Ikke glem at høye mengder fett og sukker kan føre til uren hud, og noen er mer sensitive enn andre. Dersom du sliter med akne, kan man forhøre seg med legen. 

10. Ingen har bruk for kosttilskudd

Fakta: Forskjellig type kosttilskudd brukes til forskjellig type formål, for eksempel kan en person med lavt energiinntak ha nytte av mineral-og vitamintilskudd.

Det finnes mange ulike kosttilskudd til ulikt forbruk, en person med matintoleranse eller allergi har som regel godt nytte av vitaminer, mineraler og proteiner de ikke får i seg gjennom kostholdet. En body-builder som er i "bygge" fasen har godt nytte av gainer proteinpulver da det kan være utfordrende å få i seg alle karbohydratene og proteinene de har på dietten sin gjennom fast føde. 

 

Det er ikke nødvendig for alle å ta kosttilskudd, men det kan være nyttig dersom man sliter å få i seg nok gjennom kostholdet. Vær nøye med hvilke produkter og merker du kjøper og følg bruksanvisningen som henvist på pakken. 

Back to blog