Hva er glutamin og hvorfor trenger vi det?

Dersom man har lest litt om kosthold og trening, så har man kanskje hørt om Glutamin og aminosyrer før. Men hva er egentlig Glutamin og hvorfor bør man bruke det? Gjelder det for alle? Disse spørsmålene vil du få svar på i dette innlegget!

 

Hva er glutamin?

Glutamin er den aminosyren som er vanligst i menneskekroppen. Det er en av de 20 aminosyrene man finner i protein og her helt essensiell for muskelbygging. Kroppen produserer glutamin selv, men under hard fysisk aktivitet eller alvorlig sykdom kan det være nødvendig med tilskudd, fordi kroppen selv ikke klarer å produsere tilstrekkelige mengder. Når det gjelder dosering, anbefales det med 10-20 gram glutamin per dag for å unngå lave nivåer i kroppen. Sjekk ut utvalget vårt her!

Glutamin finnes i to ulike former: L-glutamin og D-glutaminL-glutamin finnes i matvarer og kosttilskudd. Noen kosttilskudd kalles kun L-glutamin, mens andre bruker det bredere begrepet glutamin. Mens L-glutamin brukes til å lage proteiner og utføre andre funksjoner, er ikke D-glutamin relativt viktig for kroppen. 

 

Fem fordeler ved inntak av Glutamin:

  1. Påskynder muskelveksten
  2. Raskere restitusjon
  3. Forbedrer immunforsvaret
  4. Det stimulerer veksthormon
  5. Økt cellevolum

 

Hvorfor bruke Glutamin?

Å bruke glutamin hjelper med å opprettholde allmennhelsen, men dette avhenger selvsagt av hvor mye glutamin man har i kroppen naturlig. Som nevnt tidligere kan det lønne seg for de som trener intenst å bruke tilskudd av glutamin, da det kan være vanskelig for kroppen å opprettholde nivåene selv. Når man inntar glutamin øker de sirkulerende nivående i kroppen. Dette fører til at kroppen slipper å produsere glutamin, og fokuserer på de andre essensielle aminosyrene. Dermed kan kroppen bruke glutamin til muskelbygging og for å styrke immunforsvaret. I tillegg viser studier at L-glutamin kan redusere søtsug fordi den hjelper til med å stabilisere blodsukkeret.

Som nevnt er glutamin involvert i både proteinsyntese og proteinomsetning, men den har også en stor påvirkning på BCAA metabolismen. I tillegg er den med på vedlikehold av tarmfunksjonene, transport av væske til muskulaturen og produksjon av glukose. 

Oppsummert så kan vi anbefale glutamin til alle som ønsker å yte bedre!

Dersom du er usikker på om du har for lave nivåer av glutamin i kroppen, så kan du se etter følgende symptomer:

  • Muskelsvinn
  • Lite energi
  • Økt mottakelighet for infeksjoner
  • Dårlig re-hydrering av muskulaturen

 

Hvordan velge riktig glutamin?

Det finnes utallige valg når det kommer til kosttilskudd, og derfor kan det være vanskelig å navigere seg frem til de beste produktene. Vi anbefaler å kjøpe Glutamin fra kjente produsenter, slik at du vet hva du får i deg. Glutamin kommer i pulverform og dermed kan du dosere det som passer deg. Se vårt utvalg av Glutamin her!

 

Glutamin i mat

Nesten all mat som inneholder protein vil inneholde noe glutamin, men mengden varierer. Animalsk mat er gode kilder på grunn av proteininnholdet. Ved å fokusere på å få nok protein i ditt daglige kosthold, er det enkel måte å potensielt øke mengden glutamin du inntar.

Følgende er prosentandelen av protein som består av L-glutamin i hver av disse matvarene:

-Egg: 4,4 % (0,6 g per 100 g egg)
-Biff: 4,8 % (1,2 g per 100 g biff)
-Melk: 8,1 % (0,3 g per 100 g melk)
-Tofu: 9,1 % (0,6 g per 100 g tofu)
-Hvit ris: 11,1 % (0,3 g per 100 g ris)
-Mais: 16,2 % (0,4 g per 100 g mais)

 

Glutamin for helsen

Kroppen kan selv produsere glutamin, men ved alvorlig sykdom eller hard fysisk aktivitet, vil kroppen ikke kunne produsere tilstrekkelige mengder, og vil være avhengig av tilskudd gjennom kosten.

En av de viktigste funksjonene til glutamin er dens rolle i immunsystemet. Glutamin er en viktig kilde for immunceller, inkludert hvite blodceller og noen tarmceller. Hvis kroppens behov for glutamin er større enn kroppens evne til å produsere det, kan kroppen begynne å bryte ned på proteinlageret, som for eksempel i muskler, for å frigjøre mer glutamin. Funksjonen til immunsystemet kan i tillegg bli dårligere dersom kroppen har utilstrekkelige mengder glutamin tilgjengelig. 

 

Glutamin som kosttilskudd

Det er lite forskning gjort for bruk av glutamintilskudd for muskeløkning eller styrkeprestasjon. Imidlertid er det forsket på at glutamin kan forbedre tarmhelsen, immunforsvaret, kan fremskynde restitusjonsprosessen og kan få sår til å gro raskere.

Se vårt utvalg av glutamin her.

Back to blog