Hvordan få maksimalt ut av restitusjonen?

To nøkkelord når det gjelder god restutisjon er tilstrekkelig hvile og et sunt kosthold. Kroppen trenger en pause etter trening, ettersom hard trening bryter ned kroppen. Det er derfor viktig at kroppen får de beste mulige forutsetningene i restutisjonsfasen. I dette innlegget vil du lære om hvordan du kan restituere på best mulig måte!

Best restitusjon etter trening

1. Hold deg aktiv

Kroppen trenger hvile etter trening, men man kan hvile aktivt for å optimalisere restitusjon. Det kan derfor hjelpe å holde kroppen i gang slik at blodsirkulasjonen flyter godt. Aktiv restitusjon kan være å gå en tur, sykle eller bade. Men det er viktig å ikke gjøre dette i en høy intensitet, da kroppen trenger hvile. Derfor anbefales det å holde deg i gang, men på et lavt nivå. 

2. Rask påfylling av energi etter trening

Kroppen bruker opp glykogenlagrene i musklene og lever under trening. Derfor er det helt nødvendig å fylle opp disse lagrene raskt etter trening, slik at kroppen har nok energi til neste økt. Å fylle opp lagrene kan ta opptil 24 timer, derfor er det lurt å fylle opp så raskt som mulig dersom kan skal trene dagen etter.

Gode alternativer til mat som hjelper restitusjosprosessen er en kombinasjon av raske karbohydrater og protein. En sammensetning av ris, poteter, frukt eller havregrøt pluss an proteinkilde vil være optimalt. Alternativt så kan man drikke en proteinshake, da disse også inneholder en optimal kombinasjon av dette. Sjekk ut våre proteinshaker her!

3. Opprettholde væskebalansen

I tillegg til energi så må man opprettholde væskebalansen i kroppen etter trening. Etter en treningsøkt så vil kroppen ha tapt mye væske, og væsketapet skal erstattes med 150%. Dersom man har planlagt en kondisjonsøkt der du forventer å svette mye, så anbefales det å drikke 5 dl på forhånd. 

4. Få nok søvn

Hvor mye søvn man får påvirker muskelvekst og restitusjon, derfor er det svært viktig å få nok søvn dersom man trener. Søvnbehovet vil variere for alle, og derfor er det vanskelig å gi en generell anbefaling. Men et tips er å sove intuitivt, og la kroppen bestemme hvor mye søvn den trenger. Etter intense økter, så vil nok kroppen trenge mer søvn. En generell anbefaling for voksne er at de sover litt over syv timer. 

 

Back to blog