Hvordan øke proteininntaket?

Det finnes en rekke helsefordeler med å øke proteininntaket i kostholdet. Et proteinrikt kosthold hjelper med å holde lenger på metthetsfølelsen. I tillegg så er proteiner kroppens byggeklosser, og derfor er det viktig å få i seg nok for å bygge og opprettholde kroppens muskelmasse. Men selvom proteiner er viktig, så er det ikke alltid like lett å sørge for at man får i seg nok. Hvor mye protein man trenger er individuelt, og avhenger blant annet av alder, kjønn og hvor mye du trenger. Men i dette innlegget gir vi enkle råd for hvordan man kan øke proteininntaket!

1. Regn ut hvor mye protein du trenger

Dette er kanskje selvforklart, men det kan være vanskelig å vite nøyaktig hvor mye proteiner man får i seg i løpet av en dag dersom man ikke regner det ut. Helsedirektoratet anbefaler at proteiner skal bidra med 10-20% av det daglige energiinntaket. For mennesker som trener mye bør man få i seg 0,8 til 0,1 gram proteiner per kilo kroppsvekt. Den enkleste måten du kan regne ut hvor mye proteiner du trenger er å gange kroppsvekten din med 0,8. Da får du det minste inntaket av proteiner du trenger i løpet av en dag.

2. Spis proteinet først

Ved å spise proteinkilden først så sikrer du at du får i deg proteiner før du blir mett. I tillegg så hjelper det med å regulere blodsukkeret og insulinnivået fra å stige for høyt.

3. Legg til ekstra proteiner

Et annet triks for å få i seg mer proteiner kan være å legge til flere proteiner i måltidet. Mange bruker gode proteinkilder som kjøtt i måltidet, men det finnes utallige andre matvarer som inneholder mye protein. Man kan for eksempel legge til nøtter og dressing med proteiner til salaten. 

4. Start dagen med en proteinrik frokost

Det kan være lurt å starte dagen med en proteinrik frokost! Da starter man dagen på riktig måte, og man vil holde seg mett over lenger tid. Det finnes en rekke proteinrike frokoster, som for eksempel havregrøt med proteinpulver. For en ekstra boost med proteiner kan man toppe havregrøten med cottage cheese!

5. Drikk proteiner

Det kan være vanskelig å få i seg nok proteiner i måltider, derfor kan det hjelpe å drikke proteiner i tillegg. Derfor kan en proteinshake være en lett og rask vei til å få i seg mer proteiner. Man kan variere med en rekke ulike smaker, som sjokolade, salt karamel og bringebær!

 

Kan man få i seg for mye protein?

I utgangspunktet så vil det ikke gjøre noe for friske mennesker å få i seg for mye protein. Når kroppen har fått sin mengde og tatt opp de essensielle aminosyrene, så vil overskuddet av protein bli brukt som energi. Men dersom man har en nyresykdom kan et høyt for inntak av protein føre til økt utskilling av kalsium i urinen. 

Back to blog