Hvorfor bruke BCAA?

Hva er egentlig BCAA og hvordan virker det i kroppen? Og hvem trenger egentlig å bruke det? I dette innlegget vil du få svar på alle spørsmålene du har rundt dette tilskuddet! Så kan du finne ut om det er noe for deg. 

Hva er BCAA?

BCAA står for branched-chain amino acids og inneholder tre essensielle aminosyrer; leucin, valin og isoleucin. Kroppen bruker disse til å bygge muskelvev, og dermed er disse aminosyrene viktige å få nok av i kosttilskuddet. BCAA kan derfor være viktig for personer som trener styrke aktivt. For mange vil man få i seg riktig mengde BCAA gjennom et vanlig kosthold, spesielt om man spiser mye animalsk protein. Vegetarianere har dermed ofte en større utfordring med å få i seg nok BCAA gjennom et vanlig kosthold. 

Muskelvekt ved hjelp av BCAA skjer ved at leucine, aminosyren som er viktigst for muskelvekst - aktiverer molekylet mTOR. Deretter går det direkte inn i proteinsyntesen og aktiverer dannelsen av muskelprotein.

BCAA sørger også for en optimal hormonbalanse, da det reduserer det muskelnedbrytende hormonet kortisol og optimaliserer testosteronverdiene. Mer testosteron og mindre kortisol etter trening hjelper med å tilrettelegge for at kroppen kan bygge muskler. I tillegg vil BCAA bidra til å forhindre at musklene brytes ned like raskt som vanlig. Dermed vil det bidra til å beskytte muskelvekst som allerede er bygd opp. Tilskuddet gjør derfor at restitusjonen er mindre belastende og musklene vil bli mindre støle. 

 Hva er BCAA

Fem fordeler med BCAA

  1. BCAA gir deg et mentalt løft - Ved å kombinere BCAA og koffein kan man få en boost som gjør det enklere å prestere bra på trening.

  2. Økt produksjon av muskelproteiner - BCAA kan hjelpe prosessen med å bytte muskelproteiner

  3. Hjelper med raskere restutisjon og mindre stølhet - BCAA kan lindre sårhet som et resultat av belastning og betennelse forårsaket av trening

  4. Forhindrer nedbrytning av muskler - Dermed er det et suppert supplement dersom man trener på tom mage

  5. Kan føre til redusert fettprosent og høyer andel muskler - Dette skjer gjennom å gi musklene økt energi

 

Hvordan bruke BCAA?

I motsetning til hele proteiner blir BCAA tatt opp relativt raskt i kroppen. Grunnen til dette er at hele proteiner først må spaltes til aminosyrer i magesekken. Nivået av BCAA i blodet topper seg rundt 30 minutter etter inntak. Dersom man ønsker økt energi og en mer effektiv treningsøkt, kan det være lurt og ta BCAA i kombinasjon med kreatin.

Hvem bør bruke BCAA?

Det er ikke alle som vil ha nytte av BCAA, men dette avhenger av hva slags type trening man foretar seg. Siden BCAA har som formål og gi musklene mer energi, så anbefales det kun til de som trener for å bygge muskler. 

Skal man ta BCAA før eller etter trening?

Dette er et tema som har blitt forsket på, men mye tyder på at du kan ta BCAA både før og etter trening. Men ved å ta BCAA rett før trening får du et mentalt løft. Samtidig er aminosyrene tilgjengelige når muskelvevet skal gjenoppbygges etter trening. Man vil dermed kunne få mer utbytte av å ta BCAA før trening. Dersom man ønsker dette, bør tilskuddet tas 10-15 minutter før man starter økten. Kombiner BCAA med koffein for ekstra energiboost og økt utoldenhet!

Back to blog