Kort og godt om mineraler

Man hører ofte om mineraler i sammenheng med kosttilskudd, men hva er egentlig mineraler? Trenger man tilskudd av disse? Og hva slags funksjoner har mineralene i kroppen? Alt dette vil du få svar på i dette innlegget!

Hva er mineraler?

Helt enkelt er mineraler livsnødvendige uorganiske forbindelser, og har utrolig mange kroppsfunksjoner. Kroppen produserer ikke disse selv, og derfor må de tilføres i kosten eller tas som kosttilskudd. De mineralene som kroppen trenger store mengder av er kalsium, fosfor og magnesium. Disse er viktige komponenter i benvev. I tillegg har vi natrium, kalium og klor - disse er essensielle for væskebalansen. Av mineralene finnes det en kategori som heter sporstoffer. Disse trenger vi i mindre mengder, men er allikevel viktige. Dette gjelder jern, selen, sink, jod, kobber, krom, kobolt og molybden. 

Vi deler mineralene inn i to grupper:

 • Mineraler: Disse trenger vi store mengder av og fungerer som byggesteiner i kroppen. Gruppen omfatter kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium.
 • Sporstoffer: Jern, sink, selen, krom, fluor, jod, kobolt og kobber kalles for sporstoffer. Dette er fordi vi trenger disse mineralene i små mengder.

Hva slags funksjoner har mineraler i kroppen?

 • Kalsium – Er essensielt for å bidra til en normal cellefunksjon, men bidrar også til å bygge opp skjelett og tenner. Man kan finne kalsium i melk, yoghurt, hvitost, grønne grønnsaker, bønner, nøtter og sardiner.
 • Jern – Jern bidrar til å transportere oksygen til celler og vev i kroppen. Gode kilder til jern er kjøtt, egg, bønner, linser, nøtter, kornvarer, frukt og grønnsaker.
 • Jod – Opprettholder et normalt stoffskifte og bidrar også til å danne hormonet tyroksin i skjoldbruskkjertelen. Gode kilder til jod er meieriprodukter, egg og hvit fisk som torsk, sei og makrell. 
 • Fosfor – Dette bidrar til et sterkt benvev og sterke tenner. Man finner Fosfor i rødt kjøtt, melk, erter, ost, lever og havregryn. 
 • Selen – Har viktige oppgaver i kroppens immunforsvar. Gode kilder til selen er i fisk, skalldyr, kjøtt og kornprodukter
 • Sink – Har viktige oppgaver for huden og immunsystemet. Sink er i kjøtt, leverpostei, grove kornprodukter og melkeprodukter. 
 • Kobber – Kobber bidrar i dannelsen av røde blodceller. Man finner kobber blant annet i lever, skalldyr, nøtter og frø.  grønnsaker, tørkede belgfrukter, svisker, sort pepper, gelatin og blekksprut.
 • Krom – Oppgaven til krom er å opprettholde et normalt blodsukker. Det finner man i kjøtt, fisk, nøtter og fullkornsprodukter. 
 • Magnesium – Bidrar til forbrenning av karbohydrater, energiproduksjon og nervefunksjon. Man finner det i belgfrukter, grønne grønnsaker, melkeprodukter, nøtter og kjøtt. 

Trenger man tilskudd av av mineraler?

Et variert kosttilskudd inneholder som regel tilstrekkelig med næringsstoffer slik at behovet blir dekket. Dette gjelder også om du trener mye. Men dersom du ikke spiser fisk og meieriprodukter, så kan du trenge enkelte tilskudd. 

 

Back to blog