Hvorfor ta Omega 3?

Omega 3 er en essensiell fettsyre, noe som betyr at kroppen ikke produserer dette selv. Derfor må man få den gjennom kosten eller som kosttilskudd. Den spiller en viktig rolle i mange av kroppens funksjoner. De flerumettede fettsyrene i omega 3 kan gi mange helsefordeler, som økt fettforbrenning, lavere kolestrol og mindre leddsmerter. I tillegg kan omega-3 spille en rolle i å forebygge ulike typer kreft og hjerte og karsykdommer. 

Omega 3 får navnet sitt fra den kjemiske strukturen til fettsyrene, og tilhører gruppen flerumettede fettsyrer. Dette kategoriseres som et sunt fett som er viktig for transport av fettløselige vitaminer og beskyttelse av indre organer. 

Hvordan virker Omega 3?

Omega 3 inneholder fettsyrer som er en viktig del av membranen som ligger i alle kroppens celler. Dette hjelper blodårene med å forbli elastiske, og i tillegg hindrer det at fett bygger seg opp i åreveggene. Dette er viktig for å forhindre blodpropp! I tillegg så vil Omega 3 redusere betennelse i kroppen, regulere blodtrykket og immunsystemet.

Dersom man får i seg for lite Omega 3 så kan dette ha uheldige konsekvenser for kognitive funksjoner og mental helse. Dette er fordi Omega-3 inneholder fettsyren DHA, som er svært viktig for å opprettholde disse funksjonene. Men dette gjelder spesielt for barn og gravide, slik at syn og kognitiv funksjon utvikler seg riktig.

Hvem bør ta Omega 3?

Det korte svaret på dette er at alle bør ta Omega 3, dersom man ikke klarer å få i seg den daglige anbefalingen gjennom kostholdet. Anbefalingen fra helsedirektoratet er at fem til ti prosent av kroppens daglige energiinntak skal komme fra flerumettede fettsyrer, hvorav en prosent skal komme fra Omega 3. Dette tilsvarer 300 til 450 gram fisk i uken, hvor ca halvparten kommer fra fet fisk som laks og ørret. Andre gode kilder er planteoljer fra raps, valnøtter og chiafrø.

Hva slags kosttilskudd finnes på markedet?

En rekke ulike kosttilskudd som bidrar til å opprettholde kroppens ideelle nivåer av fettsyrene fra Omega 3 finnes. Man kan for eksempel ta en spiseskje fiskeolje, bedre kjent som tran. Men dersom man ikke liker smaken så kan det være ideelt med kapsler. Sjekk ut våre Omega 3 kapsler her!

Back to blog