Hvordan få i seg nok Vitamin D?

Hva er D-vitamin?

Vitamin D er et fettløselig vitamin som er viktig for opptak av kalsium fra tarmen, i tillegg til å mineralisere nydannet beinvev. Dette gjør at d-vitamin har viktige funksjoner i oppbygging og opprettholdelse av skjelettet. Det dannes når UVB strålene treffer huden, og omdannes til vitamin d. 

De beste kildene til D-vitamin

Sollys er den aller viktigste kilden til vitamin D, da huden lager vitaminet når den blir eksponert for tilstrekkelige sterke UV-stråler. Dersom man eksponerer ansikt og armer for solen om sommeren i ti minutter, så vil behovet være dekket. Men disse strålene er bare sterke nok om sommeren, da sola ikke er sterk nok fra september til april. Derfor er man avhengig av å få i seg nok vitamin D gjennom kosten. Man finner vitamin D i mat som fisk og melkeprodukter. De viktigste kildene for vitamin D gjennom kosten er fet fisk som makrell, ørret, laks eller sild. I tillegg er fiskelever og fiskerogn gode kilder, samt margarin. Man kan også ta en spiseskje tran, da dette dekker dagsbehovet for vitamin D. 

Men studier har vist at mange sliter med å få i seg nok D vitamin fra kosten. Og dersom man bruker lite laks og meieriprodukter i kosten, og heller ikke tar tran - så kan det anbefales og bruke vitamin d. 

Tegn på D-vitamin mangel

Dersom du er usikker på om du har mangel på vitamin D, så kan du se etter følgende symptomer:

  • Tretthet
  • Smerter i muskler og ledd
  • Svekket kraft i armer og ben
  • Økt risiko for benskjørhet

Personer med sykdommer som crohns og cøliaki kan ha vanskeligheter for å ta opp vitamsin D i tarmen. Derfor kan disse personene trenge høyere doser av D-vitaminer. 

Kosttilskudd av Vitamin D

Det kan være lurt å ta tilskudd av vitamin d fra september til april. Voksne mennesker opp til 74 år trenger 10 mikrogram med daglig vitamin D. Et godt alternativ kan derfor være å kjøpe kosttilskudd i tablettform eller dråpeform. Det anbefales ikke å kombinere ulike vitamin D tabletter, da kroppen kan få for mye. 

 Ønsker du å prøve vitamin d tabletter? Sjekk ut våre her!

Back to blog