Hva er multivitaminer?

Multivitaminer eller Daily Vitamins er et universalprodukt som inneholder en rekke forskjellige vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Navnet stammer fra Vita, som betyr liv på latin. I dette innlegget vil du lære om hva multivitaminer er, hvem som bør ta multivitaminer og fordelene kosttilskuddet kan ha. 

Hva er multivitaminer?

Multivitaminer består av en rekke vitaminer, som organiske stoffer som er nødvendig for kroppen. De har viktige egenskaper for omsetning i kroppen av karbohydrater, proteiner, mineraler og fett. Kroppen klarer ikke lage vitaminene selv, og derfor er det viktig å få disse gjennom et sunt og variert kosthold. Men dersom man ikke får i seg alle vitaminene gjennom kostholdet, eller har sykdommer som fører til vitaminmangler - så kan det lønne seg med multivitaminer. 

Man kan dele vitaminer inn i to ulike grupper, som består av vannløselige og fettløselige. De sistnevnte vil lagres i kroppen over tid, mens de vannløselige skilles ut via urin og svette. Dermed kaller man de vannløselige vitaminene daglige vitaminer, siden kroppen skiller de ut raskere. De vannløselige vitaminene består av alle åtte vitaminene i B-vitamingruppen (tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre, vitamin B6, biotin, folat og vitamin B12). I tillegg så er vitamin C et vannløselig vitamin.

Hvem bør ta multivitaminer?

Om man bør ta multivitaminer eller ikke varierer, og det er flere faktorer som kan påvirke dette. Dersom man mistenker at man ikke får i seg nok vitaminer og mineraler gjennom kostholdet, så kan man ta multivitaminer. Det anbefales også å ta multivitaminer dersom man er gravid, er ung og vokser eller har mage/tarm sykdom. 

Det er ikke farlig å ta multivitaminer, men man bør ikke overskride den daglige dosen. Dette er fordi multivitaminer også inneholder fettløselige vitaminer som ikke skilles ut i urinen, og derfor blir lagret i kroppen. Derfor vil man unngå får høye doser av dette i kroppen. 

Fordeler med multivitaminer

Det er flere fordeler ved å ta multivitaminer, men det er viktig å nevne at disse fordelene gjelder kun for de som allerede ikke får i seg nok vitaminer gjennom kosten. Dersom dette er tilfelle, så vil multivitaminer være en enkel måte å sørge for at kroppen har de nødvendige vitaminene den trenger.

Back to blog