Hva er pre-workout? (PWO)

For flere er trening en stor del av hverdagen, eller man har kanskje et ønske om at det skal bli det. Å få til flere treningsøkter i løpet av en uke er ikke alltid like lett, og man kan derfor fort falle av de gode treningsrutinene. For mange kan hverdagen være tung og det kan være krevende å komme seg på trening etter en lang arbeidsdag. Man kan rett og slett kjenne mangel på energi, noe man heldigvis kan hjelpe til med ved hjelp av pre-workout!

Hva gjør pre-workout?

Pre-workout, eller PWO, er gjerne en drikk man konsumerer før trening for å kunne øke energinivået. Innholdet pleier vanligvis å romme koffein og andre virkestoffer som gjør deg i stand til å prestere enda bedre under økten, og følgende redusere mengden melkesyre. På denne måten kan pre-workout bedre resultatene. 

PWO kommer ofte som pulver som kan blandes ut i vann, brusetabletter eller ferdigblandet drikke. Det finnes ulike typer pre-workout og mengde energi i innholdet, men de har likevel alle et felles mål om å øke prestasjonsevnen.

Hos oss får du pre-workout både i smaken tropical punch og peach tea. 

Hva er pre-workout?

Hvordan bruke pre-workout?

En misforståelse er at PWO skal brukes hver dag, på samme måte som kreatin. Men da vil effekten avta gradvis, ved at kroppen bygger opp toleranse mot koffeinens stimulerende virkning. Derfor er det lurt å bruke det på de dagene man føler seg ekstra trøtt, eller i forbindelse med en konkurranse.

Hvilken mengde du trenger avhenger av produktet, da de ulike produktene har forskjellige sammensetninger av ingredisenser. For å minimere risikoen for eventuelle bivirkninger kan det være lurt å spise et måltid før man tar pre-workout.

 

1-2-3 guide til riktig dosering

  • Start med 1-3 mg koffein per kilo kroppsvekt
  • Begynn i den nedre delen av intervallet dersom du ikke er vant med koffein
  • Øk doseringen gradvis hver uke slik at du finner det optimale inntaket for deg
  • Ta en pause etter å ha ligget på høy dosering, for å øke sensitiviteten

 

Når skal man ta pre-workout?

PWO skal konsumeres før treningsøkten. For å få mest mulig ut av effekten PWO har, er det viktig å time inntaket riktig. Man ønsker at effekten kicker inn helt i starten av økten og varer til økten er ferdig. Derfor anbefales det med inntak alt fra 30 - 60 minutter før trening. Siden PWO inneholder store mengder koffein, er det lurt og unngå å ta virkemiddelet for sent. Grunnen er at koffeinen kan gjøre det mer vanskelig og få sove. 

 

Pre-workout effekt

Man kan reagere svært forskjellig på pre-workout både fra person til person, og til PWO til PWO. Noen kan oppleve det som et stort energikick, andre føler på ekstra "pump" i kroppen ved at blodårene utvider seg og blodet strømmer ut i musklene.

Det kan også være fint å være obs på at aminosyren beta-alanin som kan være en ingrediens i PWO, kan føre til prikking og rødhet i huden. 

 

Hvor lenge varer pre-workout?

Pre-workouten har som hensikt å fungere mens man er på trening, og vil følgende ha effekt i dette tidsrommet. Det er derfor viktig å time konsumeringen slik at man ikke går tom for energi før treningsøkten er ferdig, samtidig som den ikke burde drikkes for sent slik at den ikke rekker å tas opp i kroppen før man starter med treningen. Alt fra en halvtime til en time før økten starter er en logisk tankegang. 

 

Fordeler med pre-workout

PWO vil gi deg bedre utholdenhet slik at du føler deg sterkere og får et godt fokus på selve treningen. Du vil få et ekstra "pump" slik at musklene kan se større ut og bedre blodgjennomstrømmingen. På denne måten vil du redusere stive muskler og melkesyre. Pre-workout vil også øke fettforbrenningen, samtidig som du vil restituere raskere

 

Ulemper med pre-workout

En ulempe med PWO er at man ikke vet hvordan man reagerer på det, da alle reagerer forskjellig. Samtidig kan økt inntak av koffein føre til at hjerterytmen øker, slik som ved inntak av kaffe og energidrikke. Samtidig kan pre-workout gi hodepine og/eller løs mage.

  

Seks grunner til å bruke pre-workout

  1. Du får en ekstra pump under treningsøkten
  2. Blodet strømmer bedre og den friske oksygenen til musklene gir mindre sjanse for stive muskler og melkesyre
  3. Økt utholdenhet
  4. Du er mer skjerpet og får fokusert bedre under treningsøkten
  5. Raskere restitusjon
  6. Økt fettforbrenning
Back to blog